Waar worden de gegevens van patiënten/cliënten beheerd - thuis of in de praktijk?

De patiënten of bewoners voor wie een teleconsult kan worden geïnitieerd, worden in principe beheerd door de "eigenaar van de private cloud" (d.w.z. onze contractuele partner/klant).

Dit resulteert in gratis zaken:

1. De zorginstelling is onze cliënt, de dokter niet.

De behandelend huisartsen krijgen via de admin van de zorginstelling een "gasttoegang" met een eigen login / wachtwoord tot de home cloud. Dit maakt toegang mogelijk tot de bewoners die ook patiënt zijn bij de betreffende huisarts, maar niet tot de andere bewoners. De stamgegevens van de bewoners worden bijgehouden door de verpleeginrichting of via een bestaande interface met het verpleegdocumentatiesysteem. De ID's van de bewoners van de faciliteit worden voor dit doel gebruikt.

De raadpleging wordt ingeleid door het huis, aangevuld door de dokter. Aan het einde van het teleconsult wordt een verslag gemaakt dat aan beide zijden (als PDF) kan worden gearchiveerd. Voor de zorginstelling bestaat ook de mogelijkheid om de gegevens in de zorgdocumentatiesoftware te importeren (als de interface al is geïmplementeerd).

2. Dokter is onze klant, zorginstelling is niet

De zorginstelling krijgt via de admin van de huisartsenpraktijk een "gasttoegang" met een eigen login / wachtwoord tot de praktijkcloud - ook beperkt tot de eigen cliënten. De basisgegevens van de patiënt worden door de medische praktijk bijgehouden, zo nodig via een bestaande interface met het praktijkinformatiesysteem. Hiervoor worden de patiënten-ID's van de praktijksoftware gebruikt.

De raadpleging wordt ingeleid door het huis, aangevuld door de dokter. Aan het einde van het teleconsult wordt een verslag gegenereerd dat aan beide zijden kan worden gearchiveerd (als een PDF). Voor de artsenpraktijk bestaat ook de mogelijkheid om de gegevens in de praktijkinformatiesoftware te importeren (indien de interface reeds is geïmplementeerd). Dit is vooral gemakkelijk met Duria, maar in principe ook met andere systemen via GDT.

3. Dokter is klant met eigen wolk, zorgfaciliteit ook

Om een teleconsultatie uit te voeren, moeten beide partners zich in dezelfde wolk bevinden, d.w.z. ofwel in de praktijk ofwel thuis (een van hen als gast van de ander). Hiervoor kan men in de TeleDoc-software de cloud selecteren in het inlogscherm (analoog aan Microsoft Teams). Als de arts een interfaceverbinding heeft met de praktijkinformatiesoftware, dan is het zinvol om voornamelijk in de praktijkcloud te werken (dit is geen nadeel voor het huis, maar een voordeel voor de arts). Als het tehuis een interfaceverbinding heeft met de verpleegkundige documentatiesoftware, dan werkt men voornamelijk in de thuis-cloud.

Wij werken momenteel aan een goede oplossing voor het geval dat beide partners een interface hebben met het documentatiesysteem. Wij hebben dit geval echter nog bij geen enkele klant gehad. De oplossing ziet er als volgt uit: wij voegen de twee patiënt- of cliënt-ID's samen en kennen ze toe aan een unieke "Master Patient Index". Dan kunnen beide interfaces worden bediend en kunnen de rapporten duidelijk worden toegewezen.